Als u meer wilt weten over de EPB-verslaggeving in Wiekevorst en omgeving door Dimar Studiebureau, neem dan eerst en vooral zeker een kijkje bij het overzicht van de geplande EPB-informatieavonden. In mensentaal wordt toegelicht waarmee u dient rekening te houden bij de verwezenlijking van uw bouwproject.
Eisen inzake isolatie en energieverbruik
De Vlaamse energieprestatieregelgeving (EPB) bepaalt dat wie een huis bouwt of grondig verbouwt, moet voldoen aan bepaalde eisen inzake isolatie, energieverbruik en binnenklimaat. Samen vormen deze eisen een maat voor de energetische kwaliteit van het gebouw die uitgedrukt wordt met onder andere het E-peil. Het zijn de architect en de EPB-verslaggever die instaan voor de berekening van dit E-peil.
Anno 2016 is de maximumgrens voor het E-peil E50 (voor nieuwbouw). De Vlaamse regering besliste dat de eisen nog strenger worden tijdens de volgende jaren: E40 in 2018, E35 in 2020 en E30 in 2021. Vanaf dan kunnen enkel nog bijna energieneutrale woningen gebouwd worden.
Kies voor gezonde woningen
Door deze strenge normen wil de Vlaamse overheid enkel nog energiezuinige en gezonde woningen. De normen zijn niet vrijblijvend: wie ze niet naleeft, heeft niet alleen een minder energiezuinig huis, maar riskeert ook boetes.
Praktisch wordt de EPB-verslaggever aangesteld door de bouwheer (of architect), bij voorkeur ruim vóór de start van de bouwwerken.
Gebruik de beste materialen en technieken
Vooraf wordt geadviseerd welke (isolatie)materialen en technieken in het gebouw dienen gebruikt te worden om aan de geldende EPB-normen te voldoen, waaronder (afhankelijk van het soort bouwproject):
- niveau van thermische isolatie (K- peil, U-, R- en lambda-waarden),
- energieprestatie (E-peil, enkel voor nieuwbouw en de energetisch ingrijpende renovatie),
- hernieuwbare energie (PV-panelen, zonneboiler, warmtepomp, ...) wanneer een E-peil verplicht is,
- ventilatievoorwaarden (opgelet de verplichte en bijkomende aanstelling van de ventilatie-verslaggever is er sinds 01/2016),
- luchtdichtheid van het gebouw.
Uiteraard is het uitgangspunt van de EPB-studie, steeds dat wat de opdrachtgever of architect reeds in gedachten heeft (plannen, lastenboek, meetstaat, ...) en worden die principes afgetoetst aan de EPB-norm. De nodige adviezen worden gegeven of aanpassingen worden voorgesteld, indien zou blijken dat de norm niet zou gehaald worden. Een wettelijke startverklaring wordt bovendien opgesteld, minstens 8 dagen vóór aanvang van de werken.
Uitgebreide aangifte
Na de bouwwerken wordt de EPB-aangifte opgesteld, hetwelk het eindresultaat van de EPB-studie is. Daartoe wordt via de bouwheer de noodzakelijke informatie verzameld over het gebouw en de installaties. De aangifte vermeldt onder andere het behaalde K- en E-peil, en het kengetal en bevat voor nieuwbouw tevens het EPC-attest (noodzakelijk bij verkoop of verhuur van het gebouw).
Dikwijls wordt op het einde van de werken een luchtdichtheidsmeting of blowerdoormeting gedaan om de resultaten van het EPB-attest positief te beïnvloeden. Lees zeker ook de tips voor een laag S-peil en een laag-E-peil met adviezen voor ontwerp- als uitvoeringsfase.
Nuttige links voor verdere toelichting over de EPB-regelgeving:
- Website: "EPB energieprestatieregelgeving voor bouwers", door het VEA (Vlaams EnergieAgantschap).
- Website: "EPB voor nieuwbouw en renovatie", door de Vlaamse overheid.
- Website: "Meer over EPB", door NAV (Vlaamse architectenorganisatie).
- Publicatie: "Taken voor bouwheer, architect en EPB-verslaggever", door VEA.
- Toelichting: "Bouwpartners - EPB verslaggever", volgens Livios.
- Rekentool: "Bereken zelf het K- en E-peil van je woning", volgens Bouw-energie (opgelet, deze berekening is slechts benaderend!)
Vraag een gratis offerte aan
Sinds 01/01/2016 is ook de aanstelling van de "erkende ventilatie-verslaggever" een verplichting. Lees meer over de ventilatieverslaggeving. Dimar Studiebureau uit Wiekevorst staat als EPB-verslaggever tot uw dienst voor het verstrekken van bijkomende informatie. Aarzel dus niet deze specialist te contacteren voor bijkomende inlichtingen of een offerte op maat voor uw EPB-verslaggeving.