Dimar Studiebureau neemt veiligheidscoördinatie in Wiekevorst en omgeving ernstig! Anders dan wat dikwijls over de veiligheidscoördinator verteld wordt, komen deze specialisten wél met een regelmatige frequentie op de werven en zorgen voor een degelijk dossier.
Volledige administratie
Zowel de administratie vóóraf, tijdens, als na de werken verloopt vlot. Indien u kiest voor Dimar, kiest u voor een correct dossier aan een meer dan correcte prijs: waar voor uw geld. Veiligheidscoördinatie is verplicht op alle bouwwerven waar ten minste twee aannemers gelijktijdig of na elkaar werken uitvoeren of waar werken met een verhoogd risico uitgevoerd worden.
Kleine en grote bouwwerken
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen bouwwerken met een totale oppervlakte kleiner dan 500 m² en bouwwerken met een totale oppervlakte gelijk aan of groter dan 500 m². Het (ver)bouwen van woningen en kleinere appartementsgebouwen valt onder die eerste categorie.
Bij kleine bouwwerken (< 500 m²) is het verplicht dat de veiligheidscoördinator wordt aangesteld door de architect, echter meestal voor rekening van de bouwheer. Daarom dienen beide partijen de overeenkomsten met de veiligheidscoördinator mee te ondertekenen. In de praktijk is het echter dikwijls de bouwheer of opdrachtgever die op zoek gaat naar zijn veiligheidscoördinator.
Opstellen van documenten
De veiligheidscoördinator stelt een aantal documenten op die hem erbij helpen de veiligheid op de werf te coördineren:
- In de ontwerpfase stelt de veiligheidscoördinator-ontwerp het V&G-plan (veiligheids- en gezondheidsplan) op. Hij maakt hierbij alle relevante informatie in verband met veiligheid aan de verschillende partijen schriftelijk over.
- Tijdens de uitvoeringsfase brengt de veiligheidscoördinator regelmatige bezoeken aan de werf en maakt hierbij eventuele opmerkingen en adviezen schriftelijk over door werfverslagen.
- Bij het einde van de werken vult de veiligheidscoördinator het postinterventiedossier aan met alle informatie die voor het uitvoeren van latere werkzaamheden aan het bouwwerk van belang zijn. Hij draagt nadien de geactualiseerde coördinatiedocumenten over aan de opdrachtgever.
Bekijk de nuttige informatie
Nuttige links voor verdere toelichting omtrent de regelgeving:
- Publicatie: "De veiligheidscoördinatie op tijdelijke en mobiele bouwplaatsen", uitgegeven door het FOD.
- Publicatie: "De aanstelling van de veiligheidscoördinatoren ... in het kort", uitgegeven door het FOD.
- Toelichting: "Bouwpartners - Veiligheidscoördinator", volgens Livios.
- Toelichting: "Reglementering op tijdelijke en mobiele bouwplaatsen", uitgegeven door de Confederatie Bouw.
Neem gerust contact op
Als u nog wat specifieke vragen heeft over de functies van een veiligheidscoördinator of een EPB-verslaggever, dan loont het zeker de moeite om contact op te nemen met Dimar Studiebureau uit Wiekevorst. Alles zal u tot in het kleinste detail uit de doeken worden gedaan.